diumenge, 30 de març del 2008

Bestiar




Les dues famílies que han viscut a Estac de tota la vida i encara hi viuen, són ramaderes. Tenen bàsicament ovelles i vaques, tot i que també crien gallines i porcs, per consum propi.

A l'hivern les ovelles estan estabulades i surten a pasturar cap al migdia, cada dia a un prat diferent. Al vespre, gairebé fosc ja, tornen cap a la granja. Hi ha dos ramats, un d'uns quatre-cents caps i l'altre encara més gran, fins a nou-cents! Els pastors les coneixen totes...

A l'estiu pugen els ramats a les muntanyes de Llessui, on pasturen fins que arriba el fred. Llavors un dia separen els ramats, cadascun porta la seva marca, i tornen a casa. Algunes es queden al poble, són les que han de parir i les malaltes, que han de vigilar de prop.

Abans les tenien en cases buides dins el poble, però ja fa uns anys que han fet dues granges, als afores, una a la part de dalt i l'altra a baix. Tot i això, quan surten a pasturar (o péixer, com en diuen aquí), algun dia travessen el poble depenent de la ruta que toca.

Núria